ZigZag - Voertuigen

Dit boek is degelijk speelgoed. Het is van superhard karton waardoor het best wat kinderhandjes kan verdragen. Het is ook lang genoeg (2 meter) om uiteen te zetten in de (auto)speelhoek. Bovendien spreekt het meer dan één leeftijd aan. De kleinsten kunnen prentjes kijken, terwijl er voor grotere kinderen weetjes en zoekopdrachten zijn. De weetjes vind ik persoonlijk minder goed gekozen en de zoekopdrachten zijn best wel ingewikkeld, zelfs als volwassene vind je nog niet alle oplossingen. Misschien dat ze die in bijlage wel zouden kunnen meegeven?

Wat ik verder jammer vind is dat ik als leek heel weinig over de voertuigen op de prentjes kan vertellen aan mijn peuter. Sommige voertuigen waarover nergens uitleg staat ken ik niet, andere zijn niet duidelijk getekend. De prenten zijn ook heel erg vlak, en het kleurgebruik kent geen diepgang. Het kleine stukje proza dat bij de prentjes hoort, staat op de achterzijde. Om bij de achterzijde te komen moet je het boek draaien over de breedte, wat geen sinecure is met een boek van twee meter. Toch is er moeite gedaan om het boek hanteerbaar te maken. Dat merk je doordat je het boek ook gewoon in delen kan bekijken en kan doorbladeren. Dat is best wel een meerwaarde. Wanneer je het in dit formaat hanteert hoef je het boek enkel dicht te klappen en over de breedte (die zo slechts 30 cm is) te draaien om de zoekopdrachten te lezen en uit te voeren.

Naast de weetjes en de inleiding op de verschillende thema’s (het platteland, de racebaan, de bouwplaats, de stad) die we op de voorzijde van het boek zien, vind je hier ook nog vragen waar je kind kan over nadenken. Zo vraagt men bijvoorbeeld bij het stukje over de bouwplaats welk eigen gebouw je kind zou kiezen wanneer het zelf een gebouw mag zetten. De vragen zijn meestal heel erg open en worden gevolgd door een heleboel suggesties. Wil het een kasteel met dikke muren? Een boomhut met een glijbaan of een peperkoekenhuisje?