Zing zing

Zing de wereld rond

Voor iedereen die houdt van zingen. Voor iedereen die houdt van onbekende maar wondermooie klanken. Voor iedereen die zijn blik op de wereld wil verruimen door oren en stem te gebruiken.

Marieke van Ditshuizen heeft een verzameling gemaakt van elf kinderliedjes uit alle hoeken van de wereld. Ze deed dat samen met Aslan Muziekcentrum uit Amsterdam. Zowel in het koor waar zij zelf zingt als in de muzieklessen bij haar kinderen op school kwam ze in aanraking met het repertoire van het centrum. Dat bracht haar op het idee om dit boek te maken. Door samen liederen te zingen in andere talen en uit andere culturen, wordt de afstand kleiner. Het is een mooi voorbeeld om meer diversiteit aan kinderen te geven. Alle kinderen over de hele wereld houden van zingen, dus kinderliedjes vind je werkelijk overal. Liedjes waarop gedanst wordt, slaapliedjes, aftelrijmpjes enzovoort. Marieke heeft getracht om Noord, Oost, Zuid en West zo goed als mogelijk te vertegenwoordigen.

Per liedje heeft ze twee paginagrote illustraties voorzien. Op de eerste prent staat de liedjestekst en op de tweede een verhaal van Jef Aerts. Dat verhaal is volledig ontsproten aan het fantasierijke brein van hem. Het past bij de prent en de sfeer, maar is zeker geen verklaring voor de liedjestekst. De oorsprong of betekenis van de liedjes vind je achteraan in het boek. Jef Aerts schreef met gevoel voor humor een soort van aanvulling bij het lied en de prent. Samen – lied, illustratie, verhaal – maken ze een nieuw geheel. Je mag gerust zeggen dat het geheel meer is dan de som van de delen. Er prijken niet voor niets drie Zilveren Griffels op Jef zijn naam. Bovendien staat het boek ook op de shortlist van World Illustration Awards 2020.

Op haar website vertelt Marieke dat ze slechts gebruik heeft gemaakt van drie primaire kleuren gepigmenteerde inkt (en een beetje witte gouache). Hoe verschillend de liedjes ook mogen zijn, de sfeer die elke prent uitstraalt verbindt hen. Wat een prachtig resultaat! Is het nog nodig om te vermelden dat de afgebeelde kinderen even divers als gelijk zijn?

De liedjes kregen voor deze gelegenheid een arrangement van Thijs Krammer (Aslan Muziekcentrum) en werden door kinderen ingezongen. Een leuk idee om te doen. Voor wiegenliedjes is het misschien toch beter om ze door een volwassene te laten inzingen, een kind zingt zichzelf immers niet in slaap. Wie de liedjes wil beluisteren, doet dat door de QR-code te scannen of via een weblink.

Hoe dan ook is het een prachtig ‘anders’ liedjesboek.