Zo voel ik mij vandaag

samenleesboek over gevoelens

Over gevoelens en emoties werden al veel boeken voor jonge kinderen gemaakt. Meestal vind ik ze wat eenvoudig en wordt er niet verder gekeken dan blij, bang, verdrietig en boos. In dit samenleesboek is het anders. In een zeer toegankelijke taal krijg je eerst de uitleg over wat emoties zijn. Je leert dat je er meer tegelijk kan hebben, dat ze je overkomen, dat er verschillende gradaties en namen voor zijn en dat ze soms gewoon heel moeilijk te benoemen zijn. De vergelijking met verschillende kleuren is leuk gekozen.

De uitleg gaat verder dan het 'tonen' van het gevoel. Je krijgt een uitleg aan de hand van voorbeelden, en verschillende aspecten worden aangekaart. Zowel de positieve als de negatievere kant van het uiten wordt belicht. Zo kan je boos zijn zien als het aanduiden van je grenzen, maar de manier waarop je dat doet is niet altijd even passend. Gradaties als ontevreden, boos, razend komen aan bod. Leuk dat er ook gekeken wordt naar van waar de emotie komt en dat het dus een reactie kan zijn op een gebeurtenis. Er wordt niet met het vingertje gewezen, maar emoties mogen en moeten er zijn. Belangrijk is dat je ze op een correcte of aanvaardbare manier uit.

De volgende emoties worden onder de loep genomen: boos, verdrietig, blij, verliefdheid, angst, moed, trots, jaloezie, schaamte en schuld.

Er worden twee lettertypes gebruikt in dit samenleesboek. Het grotere is bedoeld voor het kind dat net leerde lezen, het kleinere voor de ouder of begeleider. Vanaf een jaar of tien kan je ook wel alleen aan de slag met dit boek, al is het samenlezen natuurlijk veel gezelliger en een ideale opstap voor een gesprek.

De illustraties vind ik eerder vlak en zijn niet echt mijn stijl, maar de beoogde emoties worden wel duidelijk weergegeven. Ze zijn zeer toegankelijk voor de doelgroep en passen goed in het laagdrempelige geheel.

Dit boek is leuk voor thuis, maar is zeker ook bruikbaar in de klas om gevoelens en emoties onder de aandacht te brengen.