Zo voelt een pinguïn

In dit boek maak je kennis met en aantal dieren die wonen op de Zuidpool en de Noordpool. Er staan leuke weetjes in over de pinguïn, de zeehond, de ijsbeer, de walrus en het rendier. Ook enkele minder gekende dieren worden op het einde van het boek even voorgesteld. De lay-out van dit boek doet vermoeden dat het geschreven is voor kleine peuters. De inhoud is echter meer gericht naar kleuters. Het taalgebruik is niet altijd even eenvoudig en correct. De zinnen zijn volgens mij letterlijk vertaald. Ook al wil dit boek vooral informatie verstrekken, een aantrekkelijk, eenvoudig en duidelijk taalgebruik mag je toch ook wel verwachten voor onze kleine kleuters. Hier worden gewoon wat losse zinnen en woorden op het blad losgelaten.
De titel van het boek suggereert dat het over het leven van de pinguïn zal gaan. Maar als je dat denkt, kom je bedrogen uit. Inhoudelijk blijf ik ook wat op m’n honger zitten. Zo wordt het rendier de meester van het bos genoemd. Maar nergens vind ik een verklaring voor deze naam!
Een puppy van de zeehond wordt afgebeeld in een plas water. Deze prent moet dan aantonen dat de puppy zich met zijn kleur kan camoufleren zodat hij niet opgemerkt wordt door een ijsbeer in de sneeuw. En voelt een pinguïn echt zo???
De walrus heeft een verschrikkelijk lelijke bruine kleur. Daarenboven zou hij een dikke rimpelige huid moeten hebben maar als je er over strijkt, voelt deze huid superglad aan!
Het enige positieve aspect aan dit boek zijn wel de voelplaten. Maar alleen als je niet verwacht dat ze de realiteit weerspiegelen.