Zo werkt dat

Verbluffende uitvindingen

'Hoe vind je een broodrooster uit?' moet kunsthistoricus Malgorzata Mycielska gedacht hebben toen ze in haar verse toast beet op een luie zondagmorgen. Hoe dan ook ... Ze kwam tot het fijne idee een aantal heerlijke uitvindingen te bundelen. Veel zijn grappig, andere best wel cool, een aantal totaal overbodig. Maar ze zijn allemaal het lezen waard! 

Mycielska begint met de vraag: 'Waarom vind je iets uit?'. Vervolgens legt ze dat mooi uit met het principe van wens en behoefte. Ook vertelt ze dat uitvinden vooral gewoon proberen is. Niet alles wat Leonardo Da Vinci uitvond was een groot succes. Maar 'Proberen kost niets! Alleen wie te luid of te bang is probeert niet! Zelf iets ontwerpen is erg leuk en maakt je blij!'. De motivatie om zelf aan de slag te gaan wordt behoorlijk aangewakkerd. De inleiding voelt een beetje als een 'peptalk voor uitvinders'. In het geval dat je aan de oproep gevolg geeft en er daadwerkelijk in slaagt iets uit te vinden, geeft ze meteen de werking van het patent erbij. Zo, de wereld is klaar voor een nieuwe generatie uitvinders!

We krijgen in dit boek een opsomming van 28 bijzondere uitvindingen van vroeger tot nu. De oudste dateert van de eerste eeuw, de meest recente van 2013. Van de eerste automatische deur tot de 3D-heelalprinter. Op een dubbele pagina vinden we informatie over de uitvinding zelf, zoals de datum, de naam van de uitvinder, de opdrachtgever en een korte beschrijving van de werking. Voor wie nood heeft aan meer technische informatie, is er ook telkens een begeleidende technische tekening. De daarop volgende dubbelpagina omvat een grappige tekening van de uitvinding in werking, overwegend in zijn historische setting. Achteraan vind je nog een handig overzicht met naam en mini-tekening. Handig om snel je favoriet terug te vinden. 

De tekeningen kennen dezelfde kleurrijke, ludieke stijl die het koppel Mizielinski eerder hanteerde voor hun ‘Atlas' en ‘Tekenatlas’. Persoonlijk ben ik niet zo technisch onderlegd. Machines interesseren me doorgaans in die mate dat ik wil dat ze mij niet in de steek laten. Toch kon de reeks uitvindingen in dit boek me wel bekoren. De selectie is goed doordacht, de uitleg wordt eenvoudig gehouden en de tekeningen maken er een ludiek, luchtig geheel van. Kinderen met interesse in techniek en uitvindingen zullen het zeker meermaals vastnemen en doorbladeren. Misschien gaan ze zelf wel aan de slag en staan ze binnen een aantal jaren in het patentbureau. Zoals Mycielska het zelf schrijft: 'Wie niet waagt, wie niet wint!'