Zoek de boef!

6 detectivezaken 11 verdachten 1 dader

Dit boek bevat zes mysteries die zich afspelen in het station of in de opera. Telkens zijn er elf verdachten en worden er aanwijzingen gegeven om één verdachte te schrappen. Uiteraard telkens tot er maar één verdachte overblijft: de dader.

Elk mysterie begint met een krantenartikel. Daarna volgt een prent van een dubbele bladzijde waarin we de setting van de misdaad kunnen zien. Dan worden de verdachten voorgesteld. De raadseltjes die daarna volgen kan je in willekeurige volgorde oplossen. Ze zijn nogal verschillend van niveau, waardoor het soms wel handig is om eerst met een later gegeven raadseltje te starten en dan pas een vorig op te lossen. Soms is het heel gemakkelijk zoals dat over de muzieknoot, die zit in de naam van de persoon die het niet gedaan heeft ... Wanneer er maar één overblijvende verdachte een naam heeft waarin een muzieknoot voorkomt, dan weet je genoeg. Andere zijn erg moeilijk. Eén raadseltje hebben we zelfs met een heleboel volwassenen niet opgelost gekregen. Gelukkig staan de oplossingen wel achteraan. Ze werden ondersteboven en in spiegelschrift geschreven zodat je niet per ongeluk de oplossing leest van een raadsel waarvan je de oplossing nog niet wil kennen.

Door het niveauverschil tussen de raadseltjes kan je hier met klein en groot plezier aan beleven. Het is immers vaak mogelijk om met meer mensen over een raadsel na te denken. Het jammere aan dit boek is dat je zelf elk raadsel maar één keer kan oplossen. Daarna weet je immers wie het gedaan heeft. Je kan het boek natuurlijk nog aan iemand anders doorgeven. De mooie lay-out weerhoudt je ervan om aantekeningen in het boek te maken. Zo blijft het boek perfect bruikbaar voor een volgende detective. Nog één opmerking: bij de laatste aanwijzing van het vijfde raadsel wordt er gezocht naar een voornaam, niet naar de achternaam.