Zootje ongeregeld

Tore woont in een groot huis. Gelukkig maar, want ze woont er samen met zowat de hele familie en enkele vrienden. Daardoor is het huis meestal een rommeltje. Niet dat Tore of de rest van de familie daar een probleem mee heeft, maar wanneer Tore merkt dat kinderen niet meer met haar mogen omgaan omwille van haar thuissituatie, wil ze er toch iets aan doen. Het is tijd voor actie, voor een grondige opruimbeurt. Tore begint alvast met de kast vol papieren, die gaan gewoon de papiermand in. Maar ramp o ramp, niet zo lang daarna staat Kindzorg aan de deur en die hebben de papieren van Olle (haar adoptiebroertje) nodig. Die papieren zijn helaas onvindbaar. Zou het kunnen dat … Tore zet alles op alles om haar broertje bij het gezin te kunnen houden.

Iris Boter heeft een hartverwarmend verhaal geschreven over een familie die er voor de buitenwereld inderdaad als een zootje ongeregeld uitziet. Maar het is ook een familie waar ontzettend veel liefde en wijsheid huist. Een familie waar een bloedband niet bepaalt of je familie bent, waar verschillende generaties samenleven en leren van elkaar. Kortom een familie met een hart voor iedereen.

Verschillende personages passeren de revue maar geen enkel personage wordt afgekraakt. Zelfs uiteindelijk de mensen van Kindzorg niet. Een meerwaarde van Tore haar personage is dat ze dyslexie heeft. Er wordt mooi weergegeven hoe Tore daardoor moeilijkheden ervaart. Voor kinderen in dezelfde situatie zal het zeer herkenbaar zijn. Een kleine bedenking is echter dat het lettertype, de lettergrootte en de witruimte in het boek niet aangepast zijn aan dyslectici. Een iets groter formaat van boek had zeker ook geholpen.

De illustraties die her en der voorkomen in het boek zijn tevens van de schrijfster. Haar werk zit boordevol humor en dynamiek. In dit geval voegen ze iets toe aan het verhaal. Denk aan de wijze spreuken die regelmatig voorkomen. Een mooie is ‘Wie zich niet ergert maar verwondert, wordt er geen tachtig maar honderd’.

Tussen de rommel zit er heel wat levenswijsheid verscholen en het is die rijkdom die Tore meekrijgt. Het is een rijkdom die niet in geld valt uit te drukken net zoals je liefde niet kan meten.