Eenzaam in de oorlog
Tijdens de tweede wereldoorlog moeten Eddy en zijn ouders noodgedwongen verhuizen naar Amsterdam. Het Joodse gezin is daar ook niet veilig. Ondanks het feit dat Eddy’s vader werkt voor de Joodse Raad, is de familie al snel op de vlucht. Wanneer Eddy gescheiden wordt van zijn ouders breekt er voor hem een moeilijke tijd aan. Hij wordt geplaatst in een gezin, maar niet voor lang. Uiteindelijk belandt hij zo bij wel achttien verschillende opvanggezinnen. De jongen heeft het moeilijk om zich aan te passen in sommige gezinnen. Hij heeft een zwakke gezondheid en een lelijke hoest door astma, waardoor hij een gevaar is als er controle komt. Hij wordt zelfs verraden. De oorlog is hard, ook voor kinderen.
In het begin van het verhaal verdwijnen zijn grootouders, die later de dood vinden in kamp Westerbork. Ook hijzelf en zijn moeder worden daar opgesloten, maar worden door tussenkomst van zijn vader weer bevrijd. Daarna nemen zijn ouders de harde beslissing om hem in handen te geven van de NV-groep: mensen die er alles aan doen om Joodse kinderen uit handen van de Nazi’s te houden. De angst bij Eddy is groot: hij weet hoe het er in Westerbork aan toe gaat en wil er alles aan doen om niet meer terug te gaan. Maar het ondergedoken leven lukt hem niet: hij heeft vaak ruzie met de andere kinderen, kan het niet vinden met het gastgezin of zijn hoest is een te groot risico. Uiteindelijk gebeurt het onvermijdelijke: Eddy wordt opgepakt en belandt terug in het kamp, waar hij het hard te verduren krijgt.
Het verhaal krijgt voor Eddy een happy ending: hij wordt in 1945 bevrijd en enkele maanden later herenigd met zijn ouders, die de oorlog ook overleefden.
Martine Letterie baseerde zich voor ‘Eenzaam in de oorlog’ op de herinneringen van oud-politicus Ed van Thijn. Hij werd later minister van Binnenlandse Zaken (Nederland) en hij was ook elf jaar burgemeester van Amsterdam. De auteur had ook vele gesprekken met vele overlevenden, die als kind tijdens de oorlog noodgedwongen moesten onderduiken. Het boek is geschreven in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, die met dit boek deze groep kinderen eer wil betonen en ervoor zorgen dat de kinderen van nu deze gruwelijke tijd niet vergeten. Dit boek maakt deel uit van de serie ‘Vergeten Oorlog’.
‘Eenzaam in de oorlog’ is een mooi en aangrijpend boek, dat ondanks de onthutsende inhoud, bijzonder vlot leest. Als lezer zit je meteen in de sfeer en leef je mee met de jonge Eddy, die van de ene dag alles kwijt is en de wereld rondom hem niet meer begrijpt.