Het geheim van de nachtschool
Madelief en Jonas zijn op vakantie in Oostenrijk met hun ouders. Ze verblijven er bij hun oom en tante en neef Thomas. Wanneer ze nog even buiten mogen voor het eten, komt Jonas met het wilde plan om de kabelbaan te nemen. Maar de kabelbaan blijft stilhangen. Gelukkig raken ze nog net boven maar naar beneden zal niet meer lukken. De vrouw van de kabelbaan gebiedt hen te wachten. Terwijl de vrouw druk in gesprek is, rennen ze weg. Het is heel koud op de berg. De lucht wordt donker. Wanneer het begint te onweren kunnen ze nog net schuilen in een hut. Na het onweer dalen ze verder de hut af. Ze vinden het hoofdpad moeilijk terug en plots glijdt Madelief uit. Ze hangt boven een afgrond. Wanneer ze zich enkele meters naar beneden laat vallen, doet ze haar enkel pijn. Ze kan bijna niet meer stappen. Ze proberen toch verder af te dalen. Plots zien ze tientallen lichtjes. Ditmaal zijn het geen sterren. Het is een huis vol kinderen. Ze leren er ’s nachts stiekem dingen die ze leuk vinden. Hun ouders weten hier niets van en ook hun neef Thomas is aanwezig. Vandaar dat hij ‘s morgens steeds chagrijnig is en donkere wallen onder zijn ogen heeft. Doordat de ouders van Madelief en Jonas alarm slaan over hun verdwijning, loopt de nachtschool nu gevaar ontdekt te worden.
Een leuk boekje dat vlot leest. De korte zinnen bevatten weinig moeilijke of lange woorden. De hoofdstukken zijn kort en duidelijk ingedeeld. De gebeurtenissen in het verhaal worden verteld vanuit het standpunt van Madelief. Het begin is spannend omdat alles fout loopt wanneer Madelief en Jonas nog even buiten mogen. Het verhaal bevat duidelijk een boodschap voor de huidige maatschappij waar goed moet gepresteerd worden op schools vlak. Maar naast intelligentie zijn kinderen ook getalenteerd op muzikaal vlak, ze spelen goed toneel, kunnen mooi tekenen, zijn sportief of volgen een EHBO cursus. Al deze talenten komen in de nachtschool aan bod. Jammer genoeg moet dit voor de ouders geheim blijven. Daarom zijn de kinderen zo boos op Madelief en Jonas die hen ontdekten.
De zwart-wit illustraties vormen een pluspunt. Ze sluiten mooi aan bij het verhaal en maken het boek een stuk aantrekkelijker. Ze zorgen bovendien voor een bladspiegel die minder druk is. Er zijn paginagrote, sobere illustraties maar daarnaast vind je ook kleinere illustraties, verspreid doorheen de tekst.
Qua vormgeving en stijl past het boek goed in de bekende ‘Het geheim van’-reeks die door uitgeverij Leopold werd uitgebracht. Bij sommige delen van de serie Geheim schrijft een bekende schrijver een verhaal n.a.v. van een idee van een kind. Dat is hier ook het geval. Achteraan in het boek schrijft Maren Stoffels over haar angst voor kabelbanen. Lotte bekent haar angst voor onweer en beschrijft kort hoe dit boek tot stand kwam.
Een leuk initiatief voor jong schrijftalent.