Liefde van A tot Z
Dit Young Adult boek draait rond de 18-jarige Zayneb Malik en Adam Chen. Ze zijn allebei moslim en los van elkaar bezig met een dagboek over alle wonderen en rariteiten die ze tegenkomen in hun leven. Adam staat stil bij de positieve dingen: een aanraking, een glimlach, het toeval, vrienden … Zayneb staat dan weer stil bij de negatieve aspecten (“de bewijzen”): de haters, geruchten, mislukkingen, samenzweerders … Ze zijn allebei recent gestopt met school. Adam koos hier zelf voor nadat hij de diagnose van MS kreeg, en Zayneb werd weggestuurd na een ruzie met een racistische leerkracht. Als Adam en Zayneb elkaar tegen het lijf lopen op het vliegveld naar Doha, begint hun liefdesverhaal. We volgen alles door de ogen van de twee hoofdpersonages, vanuit de aantekeningen in hun dagboeken.
Het is fijn om een liefdesverhaal te lezen dat zich afspeelt in een andere cultuur dan de Westerse. De relatie bouwt rustig op en de schrijfstijl van A.K. Ali is aangenaam. Toch ontbraken er een aantal essentiële elementen om als lezer geraakt te worden: het voelde zwaarwichtig, stereotiep en de personages evolueren te weinig doorheen het boek. Zayneb en Adam beginnen als elkaars tegenpolen. Zayneb kwam al vaak met racisme in aanraking en is uit op wraak. Adam houdt zich vaak op de achtergrond en wil zijn ziekte geheim houden. Na verloop van tijd staat Zayneb iets positiever in het leven, maar het is vooral Adam die door Zayneb's levenlust wordt aangetrokken en haar leert begrijpen. Het boek kan interessant zijn voor tieners die weinig kennis hebben over moslims en hun gebruiken. Voor oudere lezers is het waarschijnlijk te beperkt. Enkele keren wordt naar het verhaal van Mohammed verwezen, een Arabische zin getoond of kort ingegaan op de discussie over de hijab. Meer achtergrond daarover krijg je jammer genoeg niet.
“Het voelde alsof de ruimte tussen ons inklapte, en bleef inklappen tot de afstand verkleinde, tot we elkaar begrepen.” Een mooie quote, maar het begrijpen van ... is te eenzijdig en hierdoor niet 100% geloofwaardig. De auteur vermeldt de ongeloofwaardigheid zelf ook in haar nawoord. Het verhaal kan wel dienen als een eerste kennismaking met liefde in een andere cultuur.