Evi maakt het bont
We beginnen het verhaal in de winter, rond Kerst. Evi en haar Eenhoorn Goudsbloem vinden zichzelf nog steeds prachtig en spiegelen zich in de kerstballen in de boom. Vooral Eenhoorn vindt dat alle kometen, manen en planeten rond haar persoontje draaien. Zelfs wanneer vogels hun lied zingen in de ochtend, gaat het uiteraard allemaal over haar. Evi begint een dagboek en praat af en toe met Max, een jongen die niet haar vriendje is. Zeker in de periode dat Eenhoorn de glittergriep heeft en Evi samen met Max met de schoolbus meerijdt. Gelukkig wordt Eenhoorn weer beter en gebruikt ze een magische toverspreuk om Evi's kamer op te ruimen. Wanneer het zomer is, vertrekken Evi en Goudsbloem op muziekkamp. Daar komt ze haar slaapmaatje Kim opnieuw tegen. Tijdens de sportactiviteiten van de kinderen houdt Goudsbloem aan de waterkant theekransjes met Ringo, het meermonster waar ze stiekem verliefd op is. Dit gekke kwartet wil samen een muzikaal optreden uitvoeren en bedenkt een slimme oplossing voor het gebrek aan talent in hun groepje.
Evi maakt het bont werd gelezen door mijn jongste dochter van net 8 jaar. Net zoals bij de vorige boeken in de reeks, hield ze van de sarcastische grapjes en gekkigheid die Evi en haar Eenhoorn uithalen. Het is een min of meer doorlopend verhaal met korte "mopjes" per pagina, extra handig om tussendoor te pauzeren of om te lezen op de achterbank van de auto. De lijst met moeilijke woorden is een mooie aanvulling. Daarin staan bijvoorbeeld hallucinatie, vrijblijvend, excentriek ... Dat neemt niet weg dat er toch een aantal Nederlandse woorden worden gebruikt die Belgische kinderen niet kennen: amandelspijs, banket, pepernoten ...
Voor kinderen van 8 tot 10 jaar kan dit soort graphic novels een stimulans geven om te lezen. Tip aan de auteur: maak het geheel wat minder warrig en wat meer samenhangend, zo leren de lezers ook over de natuurlijke opbouw van een verhaal.