De meest fantastische / nutteloze* dieren ter wereld
*of niet
Non-fictie met een knipoog. Beter kan ik dit eenvoudige weetjesboek voor kinderen vanaf een jaar of 8 niet beschrijven.
In de natuur wemelt het van de wilde, waanzinnige en wonderbaarlijke schepsels, van elke vorm en soort. Elk dier speelt op onze dierbare planeet zijn eigen unieke maar belangrijke rol, ook al kunnen ze er (heel) vreemd uitzien. Dit weetjesboek zet die nutteloze (of zijn het fantastische?) dieren in de spotlights. Het moet gezegd: het leverde een mooie verzameling op. 56 bekende (mestkever, giraf ...) en minder bekende (vogelbekdier, kolibrievlinder …) dieren passeren de revue. Voor mij zaten er zelfs een aantal onbekenden (grote rafelvis, naakte molrat …) tussen.
Elk beest krijgt één of een dubbele bladzijde toebedeeld. Aan de hand van vrolijke illustraties, enkele sleutelwoorden en een kort tekstje wordt het dier in kwestie besproken in een zeer kindvriendelijke taal. Onder de Nederlandse naam staat de Latijnse. Die is doorstreept maar nog leesbaar. De verbetering is vaak grappig. Zo is de Latijnse naam voor kwallen eigenlijk 'Medusozoa', maar wordt het vervangen door 'wiebelwabbelspul'. Eendagsvliegen zouden 'Ephemeroptera' zijn, maar klinken grappiger en in kindertaal als 'Hallous en totzienus'. Non-fictie wordt op deze manier gecombineerd met fictie. Ook tussen de sleutelwoorden sluipt er soms humor. Daardoor zal het voor het jonge doelpubliek misschien niet altijd even duidelijk zijn of het nu echt of humor is. Het tekstje is steeds een tikkeltje wetenschappelijker en 'juister'.
De illustraties zijn grappig, de dieren zijn zeker herkenbaar maar niet waarheidsgetrouw. Het kleurenpallet is eerder zacht en aangenaam. Het geheel nodigt uit om doorbladerd te worden.
Dit weetjesboek is ideaal om kennis te maken met een aantal bijzondere dieren. Een volgorde aanhouden hoeft niet. Het is absoluut niet volledig en je zal verder opzoekingswerk moeten verrichten als je bijvoorbeeld een spreekbeurt zou moeten maken. Het is eerder een inleiding en een uitnodiging om deze 'speciallekes' te googelen.
Leuke extra’s zijn de inleiding en het slot. De auteur neemt ruim de tijd om de lezer er attent op te maken dat het belangrijk is om al het leven op deze planeet te respecteren.
Absoluut een leuk boek om af en toe eens vast te nemen en hier en daar een nieuw dier te leren kennen. Leuk om in de klas of thuis te hebben en zo de kinderen nieuwsgierig te maken naar al die fantastische (of zijn het nutteloze?) wezens.