Mijn verzet
Wanneer een schrijver iets fascinerend uit het verleden ontdekt, kan dat wel eens heel mooie boeken tot gevolg hebben. Dit is daar een voorbeeld van. Toen Jenni L. Walsh hoorde over de verzetsgroep van De Witte Roos, zag ze hier een verhaal in. Op het einde doet ze uit de doeken wat ze weet over hoe het werkelijk is gelopen, maar in het boek neemt ze ons mee in een scenario dat ook gerust had kunnen bestaan.
Het gaat dan over het verhaal van de 12-jarige Brigitte. Zij weet niet beter dan dat ze moet doen wat er gezegd wordt. Bij de Hitlerjugend leert ze dat Hitler het beste voor heeft met Duitsland. Maar thuis leert ze dat de ziekte van haar zus koste wat kost geheim moet blijven. Wanneer ze thuis een pamflet in de brievenbus ontvangen, begint Brigitte te twijfelen. Wat is nu het goede om te doen? En wat heeft haar zus met dat pamflet te maken? Kan ze haar beste vriendin, een Hitler-aanhangster, wel blijven vertrouwen? Brigitte wordt gedwongen om een keuze te maken, maar of dit de juiste is ...
Het boek is vlot geschreven in korte hoofdstukken en met veel wit tussen de lijnen. Daardoor leest zelfs het zware thema erg luchtig. Het is best origineel om eens mee te kunnen kijken in het hoofd van een Duits kind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor iedereen die die periode verder wil kunnen doorgronden is dit boek een absolute aanrader.