Het hekjesvraagstuk

Drie dieren op de boerderij krijgen van de boer de opdracht een stukje grond af te bakenen met hekken. Ze krijgen 20 meter aan hekken en moeten daarmee een rechthoek met een zo groot mogelijke oppervlakte vormen. Dat ziet geit meteen zitten maar is hij wel zo wiskundig als dat hij van zichzelf denkt?

Een grappig prentenboek dat de lezers aanzet tot (wiskundig) denken. Wat een origineel idee! Wat is oppervlakte en omtrek, en hoe bereken je die? Hoe kan je met 20 meter hekwerk verschillende rechthoeken vormen? Hoe komt het dat de oppervlakte kan verschillen als de omtrek gelijk blijft? Op een speelse manier en vooral met veel humor worden deze vraagstukken in beeld gebracht. Het is heerlijk om aan te voelen dat schaap eigenlijk wel weet wat er moet gebeuren maar hoe ze geit rustig laat experimenteren. Kip daarentegen kakelt graag, maar heeft geen idee hoe ze het moet aanpakken. Let vooral op die twee dieren telkens wanneer geit druk in de weer is.

Het is een kort verhaaltje waarin veel gebeurt. Prima idee om die snelheid te vatten in stripvorm. Illustraties wisselen elkaar vliegensvlug af, en er wordt gespeeld met achtergrondkleuren, klanknabootsingen en perspectief.

Kinderen die na alle gekheid nood hebben aan een ‘hoe zit dat nu?-momentje’ komen achteraan in het boek aan hun trekken. Het olijke dierentrio legt daar fijntjes uit hoe je omtrek en oppervlakte berekent en de kinderen worden gestimuleerd om het zelf ook even uit te proberen.

Dat het hekwerk voor de varkens bedoeld is, heeft vooral te maken met de Engelse benaming van hekje: pigpen. De originele titel was dan ook The Pigpen Problem.  Knap werk om met meetkunde en metend rekenen zo’n geslaagd verhaaltje te maken. Dat smaakt naar meer!

Een verfrissend en lachwekkend boek!