Rare snuiters
'Rare snuiters' is, om het met een modieus woord te noemen, een inclusief prenten- en gedichtenboek dat zich heel uitdrukkelijk ook richt tot blinden, slechtzienden of kinderen met dyslexie. Jan Dewitte (redacteur en documentalist bij Blindenzorg Licht en Liefde vzw) en grafisch vormgever Freya Vlerick ontwikkelden het concept in samenwerking met Blindenzorg Licht en Liefde en het Poëziecentrum.
Jan Dewitte schreef korte, grappige gedichten over dieren, van de aap tot de zwaan, één voor elke letter van het alfabet. Bovenaan elke pagina wordt het silhouet van elk dier getekend, afgeboord door een reliëflijn en met middenin de naam van elk dier in braille. Zelfs voor de moeilijke letters vond de dichter een oplossing, al vereiste dat af en toe heel wat creativiteit (bijvoorbeeld: de X-osaurusgeit uit lang vervlogen tijd).
Voor de illustraties maakte Freya Vlerick gebruik van grote vlakken in stemmige, maar toch contrastrijke kleuren zodat ook slechtzienden ze kunnen bekijken. Alle prenten zijn bovendien voelbaar dankzij de reliëflijnen. Heel speciaal zijn de foto’s van menselijke ogen die in elke prent worden verwerkt en die ook voelbaar zijn.
De gedichten zelf worden niet in braille weergegeven maar deze kunnen uiteraard wel via de cd worden beluisterd en blinden kunnen ze ook gratis verkrijgen bij de organisatie Blindenzorg Licht en Liefde. Daar is eveneens een handleiding voor leerkrachten verkrijgbaar.
Op de cd leest Wim Opbrouck de gedichten voor en Koen Amerlinck bootst allerlei dierengeluiden na, maar er valt nog veel meer te beluisteren. Dani Cornu beschrijft minutieus alle pagina’s en vertelt hoe de tekeningen eruitzien en hoe je de reliëflijnen eromheen moet volgen om de prenten als het ware in braille te kunnen bekijken. Deze beschrijvingen, die voor zienden redelijk langdradig en omslachtig lijken, dienen als een ‘GPS voor de vingers’. Wie de moeite neemt om naar deze ‘gidsbeurten’ te luisteren, ontdekt hoe oppervlakkig zienden soms kijken.
'Rare snuiters' werd een fraai gedichtenboek voor kinderen van zes à zeven jaar dat zeker in een klassituatie goed gebruikt kan worden.