Acht schijfjes banaan op wereldreis

'Mannetje Koek schrijft een boek' kent zijn vervolg in een reeks boekjes met hardkartonnen kaft waarbij telkens een ander personage de hoofdrol speelt.
Dit boekje gaat over Negen Schijfjes Banaan, waarvan er acht op wereldreis gaan, terwijl er eentje alleen thuis blijft. Thuisblijfschijfje kan thuis doen waar hij zin in heeft en geniet van de rust en de stilte. Van overal ter wereld krijgt hij berichten van de andere schijfjes: uit China, India, Australië, het koude Alaska, de Afrikaanse jungle, het Oeralgebergte, Mexico en Amerika. Als iedereen weer thuis is, is het feest en door alle verhalen lijkt het wel alsof het thuisblijvertje er zelf ook is geweest.
Net als Thuisblijfschijfje maakt de lezer kennis met culturen van over de hele wereld. Ondanks alle clichés is dit toch een leuke eerste kennismaking. Ook komt al het nieuws via verschillende media en diverse technologische snufjes tot in huis: via telefoon, e-mail, briefkaartjes, sms en zelfs een film op tv.
Een aantrekkelijk boekje in de vorm van een koek met een hardkartonnen kaft en stevige bladzijden. Mooi geïllustreerd met speelse figuurtjes tegen een witte achtergrond en met oog voor detail. De figuurtjes zijn door de gestileerde vormgeving echter niet zo vanzelfsprekend of vertrouwd. Aandachtig kijken is dus de boodschap. Vooral omdat de prenten zoveel meer vertellen dan de tekst. Er zitten herkenbare dingen in, zoals een toren-van-Pisa-spel, het kraanwagentje van Pluk van de Petteflet, designaccessoires en -meubilair, ... De fantasierijke tekst bevat veel herhaling, waardoor kleine kinderen snel mee zijn.