De nachtlantaarns van meneer Makkelie

Herken je het? Wakker worden of opstaan en denken: wow, wat een rare droom was dat! Je hebt geen idee hoe je al slapend zo’n vreemde avonturen kon beleven. De gebeurtenissen hielden geen steek en hoe verzint je brein zo’n gekke toestanden? Dit boek weerspiegelt dat gevoel helemaal in veertien droomverhalen.

Alice Hoogstad zorgde voor veertien prachtige illustraties. Dertien verschillende auteurs (Sjoerd Kuyper, Paul van Loon, Jan Paul Schutten, Maranke Rinck, Dolf Verroen, Koos Meinderts, Marjolijn Hof, Jowi Schmitz, Bart Moeyaert, Daan Remmerts de Vries, Bette Westera, Benny Lindelauf en Annet Schaap) schreven er een verhaal bij. Voor de rode draad zorgt meneer Makkelie. Hij is degene die ’s nachts lantaarns ronddraagt. Elke lantaarn bevat zijn eigen droom. Een beetje zoals de potjes van de GVR van Roald Dahl.

De korte verhalen zijn dromerig en zitten boordevol fantasie. Ze doen je soms met je wenkbrauwen fronsen, net zoals je dat na je droom ook zou doen. Absoluut knap hoe je meegezogen wordt in de dromen van de verschillende auteurs. Alle verhalen staan los van elkaar en hoeven dus niet in volgorde (voor)gelezen te worden. In het laatste verhaal, Goedemorgen, komen alle dromen zowel in tekst als in illustratie samen en is het hoog tijd om op te staan.

De thema’s (en soms ook de boodschappen) zijn erg uiteenlopend. Elke auteur schrijft in z’n eigen stijl en krijgt twee à drie bladzijden ter beschikking. De ideale lengte voor een voorleesverhaal al dan niet voor het slapengaan. 

Zo knap en origineel dat de illustraties als vertrekpunt dienden! Elk verhaal krijgt een paginagroot exemplaar en bij de tekst zelf staan ook nog kleine illustraties. Het kleurenpalet is prachtig en de details zorgen ervoor dat je kan blijven kijken (en wegdromen). Over deze vormgeving is duidelijk goed nagedacht.

Een knappe voorleesbundel met dat extra vleugje magie. Zeker een aanrader!