Bart Moeyaert

Laat je je voor het creëren inspireren door andere bronnen (muziek, boeken, internet, kunst, tijdschriften..): 
Filmmuziek — vaak van films die ik nooit heb gezien. Het is een verzamelwoede van toen ik student was en op de Zuidlaan in Brussel tweedehands lp’s kocht. De lp’s uit de bakken met filmmuziek waren de goedkoopste. Ook kunst inspireert me, in het bijzonder foto’s (van o.a. Gregory Crewdson, Elliott Erwitt, Jeff Wall). Verder word ik geïnspireerd door de evolutie van David Hockney als kunstenaar, niet zozeer door zijn werk zelf. Zoek het werk op dat hij tegenwoordig maakt (iPad) en vergelijk met zijn werk van twintig jaar geleden.
Welk boek uit je kindertijd heeft het meeste indruk gemaakt?: 
Het feit dat ik de exemplaren van toen nog in mijn kast heb staan, zegt genoeg: ‘Briefgeheim’ van Jan Terlouw, ‘Samen op het eiland Zeekraai’ van Astrid Lindgren, ‘En buiten lag het paradijs’ van Wil Huygen, en ‘het huis in de Mauritsstraat’ van Karin Kramer. Waarmee aangetoond is dat ik alle soorten boeken las.
Wat is jouw favoriete voorleesboek?: 
Eén is onmogelijk. Minstens drie: ‘Toen de wereld nog jong was’ van Jürg Schubiger, ‘Wij gaan op berenjacht’ van Helen Oxenbury en Michael Rosen, en ‘O, hoe mooi is Panama’ van Janosch.
Welk boek las je onlangs?: 
Het heel inspirerende ‘Wat alleen de roman kan zeggen’ van Oek de Jong. Door dit boek ben ik weer anders gaan nadenken over (1) de roman en (2) hoe en wat ik lees.
Wie zijn je favoriete tekenaars en/of schrijvers: 
De illustratoren die ik al jaren volg zijn: Gerda Dendooven, Sara Fanelli, William Steig, Wolf Erlbruch. De schrijvers die ik al jaren lees en herlees zijn: Carson McCullers, J.M. Coetzee, Lydia Davis, Simon van der Geest, Toon Tellegen, Guus Kuijer.