Kus me en Wespennest
'Kus me' en 'Wespennest', verhalen uit respectievelijk 1991 en 1989, werden voor het eerst samen uitgegeven. Hebben ze dan iets gemeenschappelijk? Wel, beide verhalen spelen zich af tegen een achtergrond van zomerhitte en hebben als thema keuzes maken. Jongeren maken keuzes en dat tegen de verwachtingen van hun omgeving in.
In 'Kus me', het kortste verhaal, maken we kennis met Lena en een zekere Valse Blonde. En dan zijn er nog Wijting en Marit. Vier pubers, die zich verzamelen rond het meer en elk iets te verbergen hebben. Ze vertrouwen elkaar per twee een geheim toe, maar bewaren ook telkens iets voor zichzelf dat ze liever niet geweten willen hebben. Maar als Lena de zwakke plek van de Valse Blonde ontdekt, heeft ze eindelijk zelf de touwtjes in handen.
Suzanne is het hoofdpersonage in 'Wespennest'. De naam verwijst naar het dorp waarin ze woont, waar iedereen alles van elkaar weet. Op het jaarlijkse zomerfeest besluit Suzanne, mede door een onbekende jongen, dat ze de sfeer van haat en nijd in het dorp voor eens en voor altijd wil doorbreken. En hoe.
Zoals we dat van Bart Moeyaert gewoon zijn, zijn beide romans pareltjes op gebied van literariteit en talige vondsten. Zo werden in 'Wespennest' de eerste zeven levensjaren van Suzanne vermengd met die ene dag, zeven jaar later. 'Kus me' werd later ook een toneelstuk en gezien de setting en opbouw van het originele verhaal is dat helemaal niet zo een vreemd gevolg. Het is ook het eerste verhaal van Bart Moeyaert dat ooit vertaald werd. 'Wespennest' verscheen oorspronkelijk onder de naam 'Suzanne Dantine'. Het verhaal werd zowel stilistisch als inhoudelijk herzien voor het onder de nieuwe naam 'Wespennest' verscheen.