Het eigenwijze huisdierenboek

Marc ter Horst is een jeugdauteur die zich focust op het schrijven van kinderboeken over de aarde, de natuur en het klimaat. Zijn Viruswereld. Over snot en superverspreiders werd in 2022 nog bekroond met een Zilveren Griffel. En in zijn meest recente telg Scheten uit de schoorsteen legt hij klimaatverandering uit op kleuterniveau. Een schrijver met een duidelijke focus en missie dus, en hij slaagt er ook nu met verve in om die missie op een unieke en verrassende manier vorm te geven. Deze keer in dit non-fictie boek over eigenwijze huisdieren. En dan mag je de term huisdieren best breed interpreteren. Het gaat namelijk van de klassieke honden, katten en cavia’s tot een vogelbekdier, pissebedden en huisstofmijten. Sommige van die dieren kan je zelf kiezen om in je huis te houden, en andere wonen er sowieso. Of je dat nu wilt of niet.

Elk dier krijgt een dubbele pagina toegewezen waar er in verhaalvorm informatie wordt gegeven. Niet wat het dier eet en hoeveel de mannetjes en vrouwtjes gemiddeld wegen. Maar wel korte informatieve verhalen, die verhalend geschreven zijn. Toch kom je daardoor enorm veel te weten over elk dier. En het zou Marc ter Horst niet zijn als hij deze teksten niet doorspekt met linken naar klimaat en wat wij kunnen doen om het klimaat te helpen. Niet dat hij het met zoveel woorden noemt. Hij pakt het subtieler aan, waardoor het netjes verpakt maar wel duidelijk meegegeven wordt. Hoe komt het bijvoorbeeld dat een gemiddelde koe 2 liter melk per dag geeft? Is dat een natuurlijk verschijnsel, of heeft de mens er toch iets mee te maken? En beslis je na het lezen van een verhaal dat je echt wel klaar bent voor een huisdier? Dan krijg je heel wat tips en trics mee. Met de duidelijke boodschap dat je er erg goed over moet nadenken, want dat je een engagement aangaat voor een aantal jaar.

Een vlot geschreven boek waar je makkelijk een aantal bladzijden in kan lezen, en dan later een volgend deel kan doornemen. Met soms wat Nederlandse woorden of uitdrukkingen zoals "liggen te pitten" maar die staan de leesbaarheid zeker niet in de weg. Om het geheel mooi vorm te geven werd illustrator Tom Schoonooghe onder de arm genomen. Hij sierde elke dubbele bladzijde met fijne illustraties die passen bij de tekst. Schoonooghe kan je kennen van onder andere Whoopie en het toverpotlood of de illustraties die hij maakte bij Pssst! Het grote weetjesboek over psychische…euh…je weet wel.

Een grappig en vlot te lezen non-fictie boek waarin je meer te weten kan komen over onder andere de TikToktijger, Hans het paard en de axolotl.