Jij bent de liefste

Gedichten voor kleuters, het is een huzarenstukje als je daar in slaagt. Als je woorden zo simpel zijn dat een kleuter ze kent, maar tegelijk het samenspel ervan zo rijk dat ze je ook als volwassene kunnen bekoren. De onderwerpen zijn dicht bij huis: een baby erbij, logeren, het verlangen naar een hond, oma, de nacht. De taal gaat een stapje verder, in een uitgebalanceerd ritme, met wisselend en spaarzaam rijm. In zijn geheel niet altijd even evident voor een kleuter, toegegeven, maar wel een heerlijke kennismaking met taal. En het uitgangspunt is wel vaak het rechttoe, rechtaan denken van een kind, zoals over de hoed van een opa:” ... als opa later dood is, dan hoeft hij hem niet meer ... ”
Er is geen mooiere manier om je kind te vertellen dat je onvoorwaardelijke liefde voor hem of haar niet zo maar in woorden te vatten valt dan het openingsgedicht 'Liefste':
"ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent"
Ook de illustraties richten zich zowel tot ouder als kind, met een geweldige sfeerschepping maar ook oog voor veel detail. Als er één dichtbundel is die in je kinderboekenkast moet staan, is het deze wel. En in dit extra grote formaat, op stevig karton, komt dit juweel uit 2000 helemaal tot zijn recht.