Mijn stad

Amsterdam, Oslo, Londen, Parijs, Tallinn

O, o, o, wat is dit boek een leuk hebbeding! Het kind in uw volwassen recensent staat meteen paraat om met kleurpotloodjes en de bijgeleverde stickervellen aan de slag te gaan in dit lees/leer/kleur/stickerboek.
Dit eigenzinnige boek voor kinderen in de lagereschoolleeftijd laat zich immers niet onder een noemer vatten. Tom Schoonooghe – en laat ik maar meteen bevestigen dat de auteur daadwerkelijk ‘schone ogen’ heeft, maar dit volledig terzijde – neemt je mee naar vijf steden die hem blijkbaar intrigeren en inspireren. Op één pagina geeft hij een beknopte, maar als inleiding volstaande, uitleg over de stad, zodat je weet waar die bepaalde stad voor staat. Vervolgens zijn er de teken- en plakopdrachten waar je mee aan de slag kan op de grote zwart-wit tekeningen. Heus, je vingers beginnen te kriebelen als je de tekeningen ziet!
Echt duidelijk werd het me niet waarom hij nu net voor deze vijf steden heeft gekozen, want een samenhang is er niet meteen te vinden, afgezien van het feit dat het vijf hoofdsteden zijn. Maakt niet uit, voor mijn part maakt hij er een volledige serie van! Het ietwat leergierige, creatieve kind zal me geen ongelijk geven. Op een originele manier steek je immers wat op over belangrijke steden.
Bovendien is het ook gewoon leuk als je zelf in één – of meer – van de steden bent geweest en zo je herinneringen kunt toetsen aan de tekeningen en informatie van de auteur. Het feit dat ik afgelopen najaar van Tallinn mocht proeven, zal dus misschien wel bijdragen tot deze positieve recensie …
Enige minpunt: waarom leveren ze bij dit boek geen kleurpotloden?