Offerkind

Vierduizend jaar geleden. Aïn doodt haar broer wanneer hij haar wil aanranden. Kraai helpt haar het lichaam te doen verdwijnen. Uit angst voor de straf die zal volgen, gaan ze samen op de vlucht.

Aïn is een jong, eigenzinnig meisje; ze wil voor zichzelf een ander leven dan wat de familie voor haar in petto heeft. Het leven als eerste vrouw van een man is niet waar ze van droomt. Ze wil vrij zijn en de zee zien. Maar alleen op pad gaan is voor een meisje heel onveilig. Kraai is een jongen met gitzwarte huid en donkere ogen die anders is dan de rest van de familie. Hij werd door de familie nooit echt geaccepteerd. Hij moet de smerigste klusjes doen en krijgt als laatste eten.  

Aïn en Kraai zijn tijdens hun tocht op elkaar aangewezen. Het vertrouwen en de vriendschap tussen hen groeit langzaamaan.

Hun tocht loopt langs het verboden gebied waar ze moeten uitkijken voor de Jonge Wolven, en via de moerasmensen waar ze een baby redden die geofferd werd. Ze komen terecht bij een warm visserskoppel dat hen heel wat bijleert over visvangst. Ook daar zijn ze maar even veilig: ze zetten hun tocht verder richting de zee.

Offerkind is het laatste boek van de intussen overleden Rob Ruggenberg. Hij werd eerder bekroond met de Thea Beckmans prijs. Dit historische jeugdboek speelt zich af in het Nederland van 4000 jaar geleden. Het verleden komt tot leven in het spannende verhaal. De hoofdpersonages zijn levensechte jongeren en geen helden. De twee jongeren hebben het zwaar. Je leeft met hen mee en ervaart hoe hard hun leven en hun zoektocht naar zichzelf is. Het landschap, de manier van leven, het eten: alles was anders dan wat we nu gewoon zijn. Toch zijn de belangrijkste thema’s uit het verhaal nog steeds actueel. Uitsluiting op basis van huidskleur, wantrouwen voor wie anders is: het is van alle tijden. Ook de pijn van het opgroeien, van het zoeken naar een identiteit, en een vriendschap die op de proef gesteld wordt, zullen voor jongeren herkenbaar zijn.

De auteur vond de inspiratie voor dit verhaal vlakbij zijn woonplaats. In 1987 werd er immers in Wassenaar door amateurarcheologen een massagraf gevonden. Twaalf mensen werden 4000 jaar geleden om het leven gebracht en daarna liefdevol begraven. Dit graf is te bezoeken in museum Archeon. Na het lezen van het boek kriebelt het om dit snel eens te gaan bekijken.

Achteraan in het boek vind je nog wat fijne extraatjes: een historische verantwoording, een verklarende woordenlijst en de kaart van de route die de jongeren aflegden.