Pasoppen

Wat springt dit boek in het oog! Aan de feloranje kaft kan niemand voorbij lopen. De auteur en illustrator zijn binnen de kinderboekenwereld best gekend en hun samenwerking heeft al mooie pareltjes gecreëerd. Zoals Appartemensen, een luisterboek waar ik me al menigmaal heb door laten beroeren.  Benieuwd of dit opvallend boek me evengoed gaat meenemen!

De achterflap vertelt ons dat dat dit een speels prentenboek is dat ons gaat inwijden over de kunst van het pasoppen. Volwassenen roepen immers heel vaak: Pas op! Dimitri zou Dimitri niet zijn als hij hier geen werkwoord van zou maken: Pasoppen dus. En op de achterflap laat Dimitri zich al volledig gaan om te gaan spelen met dat nieuwe woord. 

Heerlijk getriggerd sla ik voorzichtig het boek open. Een gewaarschuwd mens ... die past op!

Een heleboel gevaarsdriehoeken spatten van de binnenomslag af. Kleine tekeningetjes doen je ogen van links naar rechts, van boven naar onder springen. Dan krijgen we nog een heleboel waarschuwingen: waarvoor dit boek NIET dient. Zoals bijvoorbeeld: Dit boek is NIET om mee te jongleren. Zelfs niet wanneer je dit boek driemaal hebt gekocht (vanaf viermaal kan er een uitzondering gemaakt worden).
De toon is gezet, ik ben al half verkocht!

Een heleboel personen komen aan beurt die wel eens de woorden Pas Op gebruiken. Uiteraard mama, papa, oma en opa. Maar ook de juf, directie komen aan beurt. Aan diversiteit is ook gedacht. Papa heeft immers 2 papa’s: Opa en Opi. 

Elk hoofdstuk heeft dezelfde structuur en opbouw. Laat je onderdompelen in een spel van woorden, hilarische teksten en gedichten. Ook gevaarlijke ideetjes geven voer tot lachen. Ik ben vooral fan van de boodschappen die de desbetreffende persoon NIET mag lezen. 

Niet alleen de typische tekeningen van Tom Schoonooghe flankeren in vol ornaat de teksten van Dimitri; de vormgeving mag hier ook wel eens vermeld worden. Peer De Mayer gebruikte slechts 2 kleuren, fluo-oranje en blauw, en creëerde hiermee een boek dat in iedere boekenkast opvallend aanwezig mag zijn. Als samenwerkingen tussen auteur, illustrator en vormgever tot zo’n mooie pareltjes leiden, word ik zo naïef gelukkig. 

Dit is een smakelijk boek voor jong en oud. Om samen of apart te lezen, in één ruk of af en toe een stukje. Plezier verzekerd! Maar pas op, indien je nog geen fan was van dit olijke duo, kan je het nu misschien wel worden!