Pssst!

Het grote weetjes en niet-weetjes boek over psychische...euh...je weet wel.

Dit jeugdboek waarin met heldere bewoordingen aan kinderen uitleg wordt gegeven over psychische aandoeningen en zelfzorg, is een aanwinst voor iedere bibliotheek. Het zou fijn zijn als ieder kind dit boek zou kunnen lezen. Mede dankzij de prachtige lay-out en de heerlijke illustraties is dit bovendien geen zware opgave. De omslagtekening is prikkelend, het gaatje in de kaft nodigt uit om verder te gaan piepen.

Brenda Froyen schreef al meerdere boeken over dit onderwerp. Dit is haar eerste boek voor kinderen. Ze stemde haar schrijfstijl goed af op de doelgroep. De uitleg is zeer helder, fris en soms zelfs grappig. Toch worden moeilijke zaken als doodgaan en stigmatisering niet vermeden. De kinderen worden niet onderschat. Het wordt nergens betuttelend of belerend.

De illustraties van Tom Schoonooghe zijn een mooie aanvulling. Soms kan je door de tekeningen even je gedachten verzetten wanneer de inhoud toch wat zwaar wordt, bijvoorbeeld door het hersendoolhof op te lossen. De tekeningen zijn speels en licht, maar tonen toch ook de moeilijke gevoelens. Met een paar lijnen wordt een figuurtje getekend dat zich anders voordoet dan het zich voelt. De tekening waar je iemand alleen aan de rand van een afgrond ziet staan, straalt dan weer echt eenzaamheid uit.

Doorheen het hele boek krijgen kinderen de boodschap dat ze niet alleen zijn met hun gevoelens en problemen. Iedereen kan even ‘abnormaal’ zijn, dat is heel ‘normaal’. De korte persoonlijke boodschappen van de auteur en illustrator op het einde van het boek benadrukken dit nog eens extra.

Belangrijke informatie wordt in het rood weergegeven. Toch raakte ik af en toe de ‘rode’ draad wat kwijt. Het boek bevat een inhoudstafel maar door de aard van de titels bv. etters, insect in je oor, is bepaalde informatie niet zo makkelijk terug op te zoeken. Kinderen vinden dit best leuk, voor volwassenen zou een inhoudstafel met wat meer structuur een meerwaarde zijn. De woordenlijst achteraan is dan wel weer handig.