Toen Raaf links afsloeg

Raaf zit niet goed in z'n vel: op school wordt hij gepest, en aangezien zijn moeder vanavond weg is, wacht enkel zijn hardwerkende vader op hem. Maandag is de ergste dag van de week. Wanneer hij na school beslist om niet rechtsaf te slaan op de weg naar huis, maar linksaf gaat, ontvouwt zich een waar avontuur. Hij ontmoet allerlei vreemde mensen, hij komt op de meest onverwachte plekken, en hij wordt meegesleurd in allerlei menselijke kantjes – maar ook hun goeie bedoelingen. Iedereen heeft een goeie reden om (nog) niet thuis te zijn. Kleine Raaf heeft het moeilijk om alle gebeurtenissen goed te vatten en te kaderen, maar hij beleeft een spannende maandagavond. Zou hij thuis geraken?

Dit boekje met rood en blauwe cover springt in zijn soberheid in het oog. Wanneer je het openslaat, zie je meteen dat alles in het donkerblauw is getekend en gedrukt: dat geeft een minder doodse uitstraling dan wanneer een boek in zwart-wit gedrukt is. Het verhaal is, net als kleine Raaf, vertederend. De naïeve ingesteldheid van de jongen is goed weergegeven. Raaf begrijpt alles heel letterlijk, en leest niet tussen de lijntjes door; je merkt al gauw dat de wereld een beetje anders in elkaar zit dan hoe Raaf 'm begrijpt. Dat doet echter geen afbreuk aan de andere personages; het geeft hen net een extra laag menselijkheid. Hoewel het verhaal doorheen de hele stad slingert, en het steeds later op de avond wordt, wordt het verhaal nooit zo spannend dat het eng te noemen is.

De keuze van korte hoofdstukjes, vrolijk lettertype (dat desondanks heel leesbaar is; het is echt super leuk!), zachte prenten, aantrekkelijke layout ... straalt een heerlijke rust uit. Het is toegankelijk voor lezers die spanning nodig hebben, maar die nog niet te veel willen worden uitgedaagd qua moeilijkheid. Omdat er nooit expliciet gesproken wordt over wat er dan echt aan de hand is met Raafs moeder, of waarom de agenten zo zwaar tillen aan Raaf die linksaf geslagen is, leent het zich prima voor een gesprek met jeugdige lezers: het is geen betuttelend boek, maar leest vanuit Raafs perspectief als jong kereltje dat weinig erg heeft in wat hem allemaal overkomt. Tussendoor leer je allerlei gekke weetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het werkt ontzettend goed.

Hartverwarmend boekje zoals men er mag blijven maken! Dit zou men op alle scholen moeten lezen