Wat zit er in die kist?

Het nieuwste boekje van illustrator Pieter Gaudesaboos, getiteld 'Wat zit er in die kist?' vind je in ... een kist. Nou ja, een doosje van karton in een wat apart formaat, mooi vormgegeven met een wat retro print. Deze illustrator boeit door zijn creativiteit die verder gaat dan het op papier zetten van beelden. Zijn boeken nemen vaak mooie vormen aan. Dat is nu niet anders, hoewel menige enthousiaste lezer misschien teleurgesteld zal zijn in de nogal krap bemeten ‘kist’ enkel een prentenboek te vinden.
Het boek heeft een smal oblong formaat. De illustraties schitteren door hun eenvoud. Ze bevatten weinig en soms geen tekst. De prenten lopen door over een dubbele pagina, wat een heel lang beeld vormt, een landschap in silhouet. De kleuren zijn zacht en bestaan voornamelijk uit groentinten afgewisseld met toetsen felgeel, donkerblauw en wit.
Het boekje vertelt het eenvoudige verhaal van een kist die in de luchthaven toekomt met een vrachtvliegtuig. Ze wordt op een schip geladen. Wat zit er toch in die kist, vraagt de kapitein zich af. De kist reist verder met de trein en wordt in het station op een bus overgeladen. In de stad gaat het verder op een fiets naar een dorp waar de postbode ze aan een meisje geeft. Tijdens het transport breekt de kist telkens open, maar dan blijkt er weer een kist in te zitten. De kist wordt steeds kleiner en iedereen vraagt zich af wat er toch zou inzitten. De kapitein denkt aan een olifant, de machinist aan een neushoorn, misschien een leeuw volgens de chauffeur, of een aap of misschien een kat? Maar neen, er zit een fluitje in. Het meisje blaast erop en dan komen alle dieren in een feestelijke stoet aangelopen.