Linda Dielemans

Sta je er bewust bij stil dat tekeningen of verhalen de blik van een kind kunnen verruimen?: 
Omdat ik meestal verhalen schrijf die zich afspelen in het verre verleden, denk ik daar wel over na. Ik wil in mijn verhalen heel graag laten zien hoe de wereld eruitzag al die duizenden jaren geleden. Zeker omdat ik vooral over de prehistorie schrijf, en daar heel weinig over bekend is, doe ik extra mijn best om alle interessante dingen te laten zien die de archeologie ontdekt heeft. Maar het moet geen geschiedenisles worden. Je moet erbij kunnen wegdromen. Ik wil dus vooral een mooi verhaal vertellen. Daarom vind ik de personages in mijn boeken het allerbelangrijkst. Die maken natuurlijk, naast allerlei spannende avonturen, dezelfde dingen mee als de kinderen van nu. Ook dat wil ik meegeven: mensen zijn mensen, hoe lang geleden ze ook leefden.
Wat is voor jou het mooiste compliment dat je kunt krijgen over je werk?: 
Als iemand tegen me zegt dat hij of zij zich helemaal in mijn boek kon verliezen, alles voor zich zag alsof het een film was en dat de personages echt tot leven kwamen.
Wat is je volgende project?: 
In mei 2019 komt er een nieuw boek aan, geïllustreerd door Sanne te Loo. Het gaat over bronzen zwaarden en sieraden, die 4000 jaar geleden door mensen in moerassen en rivieren zijn achtergelaten. Als een soort verzonken schatten. Brons was in die tijd het duurste wat je kon hebben, dus het is een hele vreemde gewoonte. De grote vraag is: waarom? Het wordt een super interessant en heel mooi boek!
Werk je met een vaste structuur of laat je je leiden door inspiratie?: 
Ik begin met een idee, en daarna laat ik het verhaal meestal gaan waarheen het wil. Meestal weet ik dus van tevoren ook niet hoe het af zal lopen! Dat maakt het extra spannend en leuk om te schrijven, maar soms is het ook wel lastig. Als ik dan een keer helemaal vast kom te zitten, dwing ik mezelf om na te denken over hoe het verhaal verdergaat en eindigt. Dat helpt dan meestal wel om weer te kunnen schrijven.
Laat je je voor het creëren inspireren door andere bronnen (muziek, boeken, internet, kunst, tijdschriften..): 
Al mijn verhaalideeën komen eigenlijk uit de wetenschap. Als archeoloog zie ik heel veel interessante artikelen langskomen over nieuw onderzoek. Van sommige dingen denk ik dan meteen: hier zit een gaaf verhaal in! Dan ga ik dat onderwerp verder uitpluizen en langzaam maar zeker ontstaan er dan personages en verhaallijnen. En met een beetje geluk ook een heel boek!
Welk boek uit je kindertijd heeft het meeste indruk gemaakt?: 
Dat is een moeilijke vraag, maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor De brief voor de koning van Tonke Dragt. Ik wilde ook op avontuur naar verre landen, nieuwe vrienden en dappere ridders ontmoeten en geheime opdrachten uitvoeren, net als Tiuri! Ik kon er helemaal bij wegdromen. Door dat boek houd ik nog steeds zo van dat soort verhalen. En het heeft natuurlijk ook mijn eigen schrijven beïnvloed. We interviewden Linda naar aanleiding van het boek 'Schaduw van de Leeuw' dat enthousiast werd onthaald door onze recensenten.